Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤα μεσογειακά μυρωδικά χαρίζουν συναρπαστική ευωδιά και το μαστιχωτό τυρί απολαυστική υφή. Μεζές αλησμόνητος!
Υλικά
- 3 κολοκύθια, τριμμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο με πιρούνι περίπου
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. χαλούμι ή μαστέλο ή άλλο μαστιχωτό τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο
- 40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για τηγάνισμα
- 150 γρ. ρυζάλευρο, ψιλό για το αλεύρωμα (όχι την παιδική τροφή·με το ρυζάλευρο αποκτούν πιο τραγανή κρούστα, αν δεν έχουμε αντικαθιστούμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα τρίβουμε με 1 κουτ. σούπας αλάτι και τα αφήνουμε για 1 ώρα να στραγγίξουν. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό, το τυρί και λίγο πιπέρι και τα ζυμώνουμε απαλά. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού (περίπου 30 γρ.). Τα βάζουμε στην κατάξυψη για 1 ώρα να σφίξει το μείγμα. Τα πανάρουμε με το ρυζάλευρο και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια. Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για 4-5 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.