Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΌπως και το κοτόπουλο σατάι, τα χοιρινά σουβλάκια είναι δημοφιλές σνακ, αποτελούν εξαιρετικό φαγητό για πάρτι και είναι ιδανικά για ανεπίσημες εκδηλώσεις, όπως ένα μπάρμπεκιου. Σερβίρονται με ρύζι.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι, σε λωρίδες µε πλάτος 4 εκ., µήκος 8 εκ. και πάχος 5 χλστ. (ζητάµε από τον κρεοπώλη να µας τα ετοιµάσει)
- 250 ml γάλα καρύδας*
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 2 κρεµµύδια ξερά, χοντροκοµµένα
- 4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 5 κουτ. σούπας κοτσάνι κόλιανδρου, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκοµµένο (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 2,5 εκ., σε φέτες
- 2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού τριµµένο λευκό πιπέρι
- 25 ξύλινα καλαµάκια για σουβλάκια
Διαδικασία
Αναµειγνύουµε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα στρειδιού, το κρεµµύδι, το σκόρδο, το κοτσάνι κόλιανδρου, το τζίντζερ, τον κουρκουµά και το πιπέρι σε ένα µπολ µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουµε το κρέας και ανακατεύουµε, χρησιµοποιώντας τα δάχτυλά µας ή ένα κουτάλι. Σκεπάζουµε το µπολ µε µεµβράνη και το αφήνουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλο το βράδυ, γυρίζοντάς το ανά διαστήµατα.
Περνάµε ένα κοµµάτι από το µαριναρισµένο χοιρινό σε κάθε καλαµάκι. Αν κάποια κοµµάτια είναι µικρά, περνάµε δύο κοµµάτια σε κάθε καλαµάκι. Ανάβουµε την ψησταριά ή την γκριλιέρα ή προθερµαίνουµε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ σε υψηλή θερµοκρασία. Αν χρησιµοποιήσουµε τον φούρνο, καλύπτουµε τη λαµαρίνα του φούρνου µε αλουµινόχαρτο και αραδιάζουµε τα σουβλάκια.
Ψήνουµε τα σουβλάκια στην ψησταριά για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά ή στο γκριλ για 10 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι το χοιρινό να ψηθεί καλά και να καψαλιστεί ελαφρά. Γυρνάµε συχνά τα σουβλάκια και αλείφουµε το κρέας µε τη µαρινάδα καθώς ψήνονται. Αν χρησιµοποιήσουµε το γκριλ, τα ψήνουµε σε απόσταση από την αντίσταση. Τα σερβίρουµε ζεστά ή χλιαρά.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.