Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟι συριανές αυγοφέτες είναι ιδιαίτερα αρωματικές από το φασκόμηλο και σερβίρονται πασπαλισμένες με φρέσκο, δροσερό ανθότυρο και περιχυμένες με θυμαρίσιο μέλι.
Μάρω Διακάτου
Υλικά
4-5 φέτες ψωμί πάχους 1,5 εκ., κατά προτίμηση μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
80 ml φρέσκο γάλα
4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο, (ή 2 κουτ. γλυκού ξερό)
4 αυγά
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
30 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
4-5 κουτ. σούπας ανθότυρο, θρυμματισμένο
μέλι θυμαρίσιο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με το φασκόμηλο για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε.
Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και τα ανακατεύουμε με το αρωματισμένο γάλα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε κάθε φέτα ψωμιού στο μείγμα, μέχρι να μουλιάσει μεν, αλλά να μη μαλακώσει τόσο ώστε να διαλύεται. Την τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο βούτυρο και λάδι στο τηγάνι.
Αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Τις πασπαλίζουμε με ανθότυρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή, αν τις προτιμάμε γλυκές, τις περιχύνουμε με μέλι.