Πλούσια, γευστική και γεμάτη νόστιμα κίτρινα τυριά, η κουζίνα των Αλπεων γεννήθηκε για να ζεσταίνει όσους βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο από μεγάλα υψόμετρα.
Υλικά
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και κομμένη στη μέση
600 γρ. τυρί Gruyère τριμμένο
250 ml λευκό, ξηρό κρασί Gewürztraminer (ή Riesling ή Viogner)
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
70 ml Κιρς (Kirsch – ποτό από κεράσια. Θα το βρούμε σε καλές κάβες και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
700 γρ. καλής ποιότητας χωριάτικο φρέσκο ψωμί, κομμένο σε κύβους με μέγεθος μπουκιάς
Μυστικά
Ορισμένα βασικά υλικά
Gruyère
Παραδοσιακό, ελβετικό αγελαδινό τυρί από την ομώνυμη περιοχή του Γκριγιέρ. Ιδανικό για φοντί λόγω της σφιχτής, συμπαγούς και ελαστικής του σάρκας που λιώνει τέλεια. Το γαλλικό Comté, επίσης αγελαδινό και κατάλληλο για φοντί, διακρίνεται για τις χαρακτηριστικές τρύπες του.
Χρένο (horseradish)
Ετοιµο, τριµµένο, σε βαζάκια, σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, µπακάλικα και ντελικατέσεν. Προσοχή, αγοράζουμε τριµµένο χρένο και όχι σάλτσα horseradish, που περιέχει µαγιονέζα.
Ξινολάχανο
Το ζεσταίνουμε ελαφρώς και το σερβίρουμε.
Διαδικασία
Τρίβουμε το εσωτερικό μιας κατσαρόλας με τα δύο κομμάτια σκόρδου, προσθέτουμε το κρασί και τη βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει βράση το κρασί.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να βράζει και αυτή, για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει και το μείγμα να ομογενοποιηθεί (πρέπει να είναι πολύ ζεστό αλλά να μην κοχλάζει).
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το Κιρς και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μοσχοκάρυδο και πιπέρι.
Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε 7 - 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα μόλις να δέσει.
Το μεταφέρουμε σε ειδικό δοχείο για φοντί και το κρατάμε ζεστό πάνω από φλόγα (τα δοχεία αυτά διαθέτουν ειδική βάση στην οποία ανάβουμε φλόγα, ενώ επάνω στη βάση τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το φοντί). Αν το φοντί πήξει πολύ, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο Κιρς.
Με τα μακριά πιρούνια του φοντί βουτάμε το ψωμί μας στη γαβάθα και... καλή ορέξη.