Ελαφρύ γεύμα με γεμάτη γεύση λόγω της γαρίδας και της ξινής κρέμας. Φέτος το καλοκαίρι μαθαίνουμε τα μυστικά της μεξικάνικης κουζίνας και στήνουμε μια γιορτή με φαχίτας, τσιμιτσάνγκας και μπουρίτος.
Υλικά
- 400 γρ. γαρίδες μέτριες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτά μπαστουνάκια
- 6 τορτίγιες από σιτάλευρο Για τη μαρινάδα
- 1 σκελίδα σκόρδου, σε φέτες
- χυμός από 1 λάιμ (ή από 1 μικρό λεμόνι)
- 1/2 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξερή, ψιλοκομμένη
- 4 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα
Για τη σάλτσα αβοκάντο
- 1 ώριμο αβοκάντο, σε φέτες
- χυμός από 1 λάιμ (ή 40-50 ml χυμός λεμονιού)
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1/2 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξερή και ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας ξινόκρεμα (sour cream ή crème fraîche) ή γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- περίπου 200 γρ. ξινόκρεμα ή γιαούρτι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις γαρίδες με όλα τα υλικά της μαρινάδας, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Σάλτσα αβοκάντο: Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Γαρίδες: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την πιπεριά Φλωρίνης για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τις γαρίδες (με τη μαρινάδα) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και να γίνουν.
Σερβίρισμα: Ζεσταίνουμε κάθε τορτίγια χωριστά σε ένα τηγάνι. Τις απλώνουμε στα πιάτα και από πάνω μοιράζουμε την κρέμα αβοκάντο, τις γαρίδες και όση ξινόκρεμα μας αρέσει.