Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΑπίθανος μεζές για όλη την οικογένεια και την παρέα, αλλά και ένα χορταστικό κύριο γεύμα είναι αυτοί οι ρεβιθοκεφτέδες του διακεκριμένου σεφ Τάσου Αλμπάνη.
Τάσος Αλμπάνης
Υλικά
Για τα φαλάφελ
300 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό)
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα
1 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 φέτα ψωμί, χωρίς την κόρα, θρυμματισμένη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
Για το χούμους ψητής πιπεριάς
250 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
3 κουτ. σούπας ταχίνι
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πάπρικα καυτερή ή γλυκιά
Διαδικασία
Φαλάφελ
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε μέχρι να θρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν κρέμα).
Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα και τα πλάθουμε όπως τα κεφτεδάκια.
Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό και δεν πλάθεται, τότε προσθέτουμε σταδιακά λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
Χούμους
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίσουμε σε ένα σουρωτήρι.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
Απλώνουμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει ελαφρώς η φλούδα τους.
Ξεφουρνίζουμε και τις καλύπτουμε αμέσως με μεμβράνη. Όι υδρατμοί που δημιουργούνται θα μας βοηθήσουν να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα.
Τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από κοτσάνι και σπόρια και τις αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ με το χούμους και τραγανές αραβικές πίτες.