Αντικαταστήσαμε τον κόλιανδρο με μαϊντανό και η γεύση μας επιβραβεύει.
Υλικά
- 180 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
- 1 ξερό κρεμμύδι, στα 4
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι χυμός
- 1 μέτριου λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σος γιαουρτιού
- 500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 80 ml νερό, παγωμένο
Για το σερβίρισμα
- 4-5 αραβικές πίτες
- 4 φύλλα μαρουλιού, λεπτοκομμένα
- 1 μικρό αγγούρι, σε φέτες
- 1 μεγάλη ντομάτα, σε λεπτές φέτες
Διαδικασία
Σος: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και τα ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Φαλάφελ: Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κύμινο, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, το λεμόνι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές). Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, για να πλατύνουν. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Σερβίρισμα: Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά). Μοιράζουμε σε κάθε πίτα το μαρούλι, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με όση σος γιαουρτιού θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.