Η Νένα Ισμυρνόγλου δοκιμάζει τη σχέση του μήλου με το εθνικό μας τυρί.
Υλικά
- 250 γρ. φέτα σκληρή και πικάντικη, σε κομμάτια (τρίγωνα ή τετράγωνα) πάχους 1,5 εκ.
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- λάδι για το τηγάνισμα
- 2 μέτρια μήλα (όχι ξινόμηλα), καθαρισμένα, σε λεπτές κυδωνάτες φέτες (ή σε ροδέλες, αφού αφαιρέσουμε τα κουκού-τσια με το ειδικό εργαλείο)
Για τη σάλτσα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
- 4 κουτ. σούπας νερό
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού (συνολικά) από τα εξής μπαχαρικά (σε σκόνη): κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρί-φαλο, κόλιανδρο, καρδάμωμο
Διαδικασία
Σάλτσα + μήλα: Ανάβουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Οταν το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε τα μήλα και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, ίσα να στεγνώσουν λίγο, και τα αραδιάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ, ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και σιγοβράζουμε τη λιγοστή σάλτσα, για ακόμη 2 λεπτά, να δέσει.
Φέτα: Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι 1/2 εκ. λάδι (από τον πάτο του τηγανιού) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και σε ένα άλλο το αλεύρι. Βουτάμε τα κομμάτια της φέτας στο νερό, μετά στο αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το περιττό, τα βουτάμε ξανά στιγμιαία στο νερό και απευθείας στο τηγάνι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και στραγγίζουμε σε χαρτί. Σερβίρουμε τη φέτα με τα μήλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.