Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Η μητέρα μου βρέθηκε από τη Μικρά Ασία στη Δράμα. Εκεί μεγάλωσα και εγώ. Οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν καθημερινό φαγητό, αλλά φτιαχνόταν και στα γρήγορα ως μεζές που θα συνοδεύει κρασί ή τσίπουρο. Στο μυαλό μου είναι συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, τότε είχαμε κολοκυθάκια αποκλειστικά το καλοκαίρι, όχι όπως τώρα που βρίσκουμε όλο τον χρόνο θερμοκηπίου. Συνοδεύεται με γιαούρτι στραγγιστό με άνηθο».
Δωρίτα Τσουρουκτσόγλου
Υλικά
6 κολοκυθάκια μέτρια, καθαρισμένα
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
3 αυγά, χτυπημένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 ml φρέσκο γάλα
1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά, να στραγγίξουν.
Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (λίγο αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή). Ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, στους 170-180°C).
Μόλις το λάδι κάψει, με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές μείγματος. Τηγανίζουμε σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για περίπου 4-5 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.