Στη Θεσσαλονίκη, κάποιες καντίνες γεμίζουν τα σάντουιτς με σουτζουκάκι, που μοιάζει με το σμυρναίικο ή το τουρκικό κεμπάπ.
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 1/2 κιλό κιμάς, μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με αρνίσιο (παραδοσιακά, γίνεται με βουβαλίσιο κιμά. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, βουβαλίσιο κρέας διανέμει η εταιρεία Μπόρας και το βρίσκετε στο Μιράν, στο Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης κ.α.)
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- 2/3 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 3 φέτες ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και καλά στυμμένες
- 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 40 ml ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το «βρώμικο»
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 200 γρ. σπανάκι (μόνο τα φύλλα), πλυμμένο και καθαρισμένο (υπάρχει και έτοιμο, σε σακουλάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 4 ντοματάκια από κονσέρβα, χοντροκομμένα (ή 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, στην εποχή τους)
- 120 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο ή κομμένο σε φετούλες
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά + 70 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια (κιμάς, σκόρδο, ρίγανη, κύμινο, ψωμί, αυγό, 40 ml λάδι και αλατοπίπερο), τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια και πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (50 ml) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα σουτζουκάκια χωρίς να τα αλευρώσουμε, ανακατεύοντας, με ξύλινη κουτάλα, περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτουμε τα ντοματάκια (ή τα ντοματίνια) και το κύμινο και σοτάρουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά. Βάζουμε και το σπανάκι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πέσει λίγο ο όγκος του και να «μαραθεί». Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε ένα-ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), μοιράζοντας ανάλογα και το λάδι (70 ml) κάθε φορά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μεγάλο ταψί μεταφέρουμε με μια σπάτουλα τα αυγά μάτια και γύρω τους «τακτοποιούμε» τα σουτζουκάκια, το σπανάκι και την ελάχιστη σάλτσα τους. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί και ψήνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Μεταφέρουμε τα «βρώμικα» σε πιατέλες (ή σε πιάτα μοιράζοντας τα υλικά) και τα σερβίρουμε ζεστά, με φρυγανισμένο ψωμί.
Μυστικό
- Αν έχουμε σαγανάκια για φούρνο, μπορούμε να μοιράσουμε τα υλικά και να τα φτιάξουμε ατομικά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Το ήξερες αυτό; Ετσι ονοµάζεται στην καθοµιλουµένη το φαγητό που σερβίρεται στις καντίνες έξω από γήπεδα και συναυλιακούς χώρους ή σε πλατείες για τους πεινασµένους ξενύχτηδες. Το όνοµα προκύπτει µάλλον από την αµφίβολη ποιότητα των χρησιµοποιούµενων υλικών αλλά και τις συνθήκες υγιεινής σε αρκετές από τις εν λόγω καντίνες. Πρόκειται συνήθως για σάντουιτς µε λουκάνικα, αλλά η κατηγορία «βρώµικα» περιλαµβάνει ακόµα και σουβλάκια. Εδώ ο σεφ µάς δίνει εξευγενισµένες, «σπιτικές» εκδοχές που σερβίρονται στο πιάτο.