Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΜεζές εξαιρετικός, αρωματικός και χορταστικός. Αν επιλέξουμε και ποικιλία μανιταριών ή προσθέσουμε και άγρια, η γεύση του θα απογειωθεί. Η συνταγή είναι του σεφ Παναγιώτη Σιαφάκα.
Υλικά
1 μάτσο πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα στα δύο (κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στελέχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (πίλερ), για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.)
400 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας, κομμένα στη μέση
200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος ή 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα σπαράγγια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ