Κείμενο: Γαστρονόμος
Μια πλούσια σε γεύση αλλά φτωχή σε θερμίδες τερίνα. Περιέχει συκωτάκια, λουκάνικα και κιμά και μόλις 165 θερμίδες ανά μερίδα.
Υλικά
450 γρ. κιμάς από στήθος κοτόπουλου
400 γρ. χοιρινά λουκάνικα (προτιμότερο με λιγότερο λίπος)
180 γρ. συκωτάκια κότας (φρέσκα ή κτψ. - σε σούπερ μάρκετ)
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 φέτα μπέικον, ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
1/4 κούπας λευκό, ξηρό κρασί
αλάτι, λευκό πιπέρι
Μυστικά
Διατροφικές πληροφορίες για την τερίνα με κιμά κοτόπουλου και λουκάνικα:
165 θερμίδες το κομμάτι
Πρωτεΐνες
Σίδηρος
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τερίνα με κιμά κοτόπουλου και λουκάνικα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα συκωτάκια κότας και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Ξεφλουδίζουμε από τη μεμβράνη τα λουκάνικα και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού.
Βάζουμε τη φόρμα σε ένα μεγαλύτερο και βαθύ ταψί και ρίχνουμε (στο ταψί) τόσο νερό, ώστε να καλύψει μέχρι τη μέση τα τοιχώματα της φόρμας.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της τερίνας και, αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο, είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη.
Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τη φόρμα από το ταψί με το νερό και την αφήνουμε να κρυώσει.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη και μετά με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε ένα βαρύ αντικείμενο πάνω της για να γίνει συμπαγής (π.χ. μια φόρμα στην οποία έχουμε βάλει κονσέρβες).
Τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 βράδυ, να σφίξει.
Ξεφορμάρουμε την τερίνα και σερβίρουμε σε φέτες.