Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΣτην Φινλανδία, σερβίρουν την τάρτα αυτή ως ορεκτικό μαζί με ένα δίσκο με ποικιλία παστών και καπνιστών ψαριών.
Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλιτζ. τσαγιού νερό κρύο
25 γρ. μαγιά σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
2 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι λευκό
1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
Για την γέμιση
700 - 800 γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού (κατά προτίμηση άγριου) ή καπνιστής πέστροφας
3 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο ειδών άλευρα, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το βούτυρο, την μαγιά, το αλάτι, την ζάχαρη και το κρύο νερό.
Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη την οποία δουλεύουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει ομοιογενής και μαλακή.
Αν είναι απαραίτητο ρίχνουμε ακόμα λίγο νερό ώστε να δουλευτεί πιο καλά.
Την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια.
Ακουμπάμε επάνω την ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο σε σχήμα οβάλ περίπου πάχους 1 εκ.
Γέμιση
Τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου τα φιλέτα του σολομού, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε από πάνω το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους.
Πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
Βρέχουμε τις άκρες των δακτύλων μας και σκεπάζουμε με τη μια πλευρά της ζύμης την άλλη, ώστε να κλείσει το περιεχόμενο μέσα.
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τις πιέζουμε με ένα πηρούνι ώστε να μην μας ανοίξουν.
Το σχήμα μοιάζει με μακρόστενη φρατζόλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα την τάρτα, την σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε αρχικά στους 200° C για 15 λεπτά και αμέσως μετά χαμηλώνουμε στους 150° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50 λεπτά ακόμα.
Οταν τη βγάλουμε από τον φούρνο την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Την κόβουμε καθέτως σε μέτρια κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.