Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΛαχταριστή τάρτα, με πανδαισία χρωμάτων από χειμωνιάτικες ρίζες.
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. βούτυρο αγελαδινό, πολύ κρύο, σε κυβάκια
60 ml νερό
1 κoυτ. σούπας σουσάμι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
1 φινόκιο, καθαρισμένο, σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη ρέβα, καθαρισμένη, κομμένη σε λεπτές φέτες
2 καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
1 παντζάρι, καθαρισμένο, τριμμένο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
30 ml ελαιόλαδο
Για την κρέμα
4 αυγά
250 γρ. κεφίρ (προβιοτικό ρόφημα γάλακτος με όξινη γεύση - στα σούπερ μάρκετ)
150 γρ. έμενταλ (ή μια γλυκιά γραβιέρα της αρεσκείας μας), τριμμένα
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε το βούτυρο.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο, μέχρι να προκύψει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (νερό, σουσάμι, αλάτι) και δουλεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν το μείγμα είναι υδαρές, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
Γέμιση
Τρίβουμε τις ρίζες και τα λαχανικά με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Κρέμα
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το κεφίρ, το τυρί, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε.
Ενώνουμε την κρέμα με τα λαχανικά.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο.
Ντύνουμε την ταρτιέρα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω το λεπτό φύλλο ζύμης, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα (κόβουμε όσο εξέχει).
Αδειάζουμε πάνω το μείγμα λαχανικών - κρέμας, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ομοιόμορφα.
Βγάζουμε τη τάρτα με χειμωνιάτικες ρίζες από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.