Τις αγκινάρες τις σοτάρουμε και τη σβήνουμε με ούζο πριν τις απλώσουμε στη ζύμη σ’ αυτή την τάρτα που είναι νοστιμότατο ορεκτικό και ωραιότατο σνακ.
Υλικά
1 δόση ζύμη μπριζέ με ελαιόλαδο ή 1 έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού
Για τη γέμιση
1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ( το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.
50 ml ελαιόλαδο
70 ml ούζο
τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
6 - 8 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες**, κομμένες σε λεπτές φέτες 1 εκ. και διατηρημένες μέσα σε μπολ με νερό και το χυμό από 1 λεμόνι
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα
300 γρ. ξινομυζήθρα ή ανθότυρο ή τσαλαφούτι
100 γρ. ξερή μυζήθρα, χοντροτριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας μαυροκούκι
Διαδικασία
Για την Τάρτα με ουζάτες αγκινάρες, δυόσμο και μείγμα από φρέσκια και ξερή μυζήθρα ξεκινάμε και Ετοιμάζουμε τη ζύμη μπριζέ και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φω- τιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ό- ταν ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 6 λεπτά.
Σουρώνουμε τις αγκινάρες, τις στεγνώνουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 4 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε 70 ml νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι αγκινάρες, αλλά να κρατάνε αρκετά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, με τρυπητή κουτάλα τραβάμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια το δυόσμο, τα αυγά, την ξερή μυζήθρα και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι κομμάτια ζύμης που εξέχουν από τα τοιχώματα.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε άδεια, για 10 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C.
Στρώνουμε το μείγμα από την κατσαρόλα στην τάρτα και βάζου- με από πάνω τις αγκινάρες με τέτοιον τρόπο ώστε όσο γίνεται η μία φέτα να ανεβαίνει κάπως στην άλλη.
Τέλος βάζουμε με μικρές κουταλιές το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε σε μικρές αποστάσεις.
Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και ψήνουμε σε για 20 -25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.