Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: ©Octopus Publishing Group Ltd 2014
Αποθήκευση για αργότεραΤο δημοφιλέστερο street food του Μεξικού έχει θέση και στο καθημερινό τραπέζι. Από τις 27/11 μαθαίνουμε τα μεξικάνικα γαστρονομικά μυστικά στο βιβλίο «Κουζίνες του κόσμου: Μεξικό».
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 500 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
- 700 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 400 γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβας (στα σούπερ μάρκετ), ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 2-3 κουτ. σούπας καυτερή σάλτσα τσίλι (στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε έτοιμη)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 8 μαλακές τορτίγιες καλαμποκιού (στα σούπερ μάρκετ)
- 120 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 120 γρ. ξινόκρεμα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου (αν δεν μας αρέσει, τα αντικαθιστούμε με μαϊντανό με διαφορετικο γευστικό αποτέλεσμα)
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει, σπάζοντας τους σβόλους του κιμά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα φασόλια, τη σάλτσα τσίλι, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά, να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Βάζουμε τις τορτίγιες σε ένα μεγάλο ταψί και τις ζεσταίνουμε στον φούρνο για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βάζουμε σε μια πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού. Βάζουμε πάνω σε καθεμία λίγο από τη σάλτσα με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε καθεμία με το 1/4 του τυριού, της ξινόκρεμας και του κόλιανδρου, τις τυλίγουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Παραλλαγή: Φακές με κόκκινη πιπεριά τσίλι.Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο όπως παραπάνω, προσθέτοντας 1 κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένη, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένη. Αντικαθιστούμε τον κιμά με 800 γρ. βρασμένες και στραγγισμένες φακές, και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα φασόλια, τη σάλτσα τσίλι και αλατοπίπερο. Τα βάζουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό καυτό, με ρύζι μπασμάτι, γουακαμόλε και ξινόκρεμα.