Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣτρούντελ! Τι άλλο; Όχι όμως μόνο το γλυκό με μήλα, αλλά και ένα ιδιαίτερο, αλμυρό: με τραγανή λεπτή ζύμη.
Υλικά
Για τη ζύμη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
3 κουτ. σούπας λάδι
80 ml κρύο νερό
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο (ή σπεκ, το γερμανικό λαρδί)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρό λάχανο, λεπτοκομμένο
1 κουτ. γλυκού σπόροι caraway (σπόροι αγριοκύμινου, στα μπαχαράδικα)
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι, πιπέρι
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Διαδικασία
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά.
Αν η ζύμη είναι κολλώδης και σχετικά υδαρής, καλό είναι να μην προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι, αλλά να επιμείνουμε στο ζύμωμα, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σοτάρουμε στο λάδι το μπέικον ή το σπεκ με το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το λάχανο και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και τους σπόρους caraway, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλο 1-2 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ρηχό ταψί.
Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο 30 x 40 εκ.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγο από το βούτυρο και απλώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας ένα κενό 3 εκ. από τις άκρες του φύλλου.
Γυρίζουμε λίγο τις πλαϊνές άκρες, ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.
Το βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγο βούτυρο.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Κάθε 10 λεπτά, το βγάζουμε για λίγο από τον φούρνο και το αλείφουμε με βούτυρο.