Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈξυπνη επιλογή για σχολικό κολατσιό ή σνακ στην δουλειά.
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. καλαμποκάλευρο ψιλό
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
Για τη γέμιση
10 μέτρια κολοκυθάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτά φετάκια
150 γρ. φέτα, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
15 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, αλατοπιπερώνουμε, τα τρίβουμε απαλά με τις παλάμες μας και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι στερεωμένο πάνω από μεγάλο μπολ. Τα αφήνουμε 30 λεπτά, να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας, τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Ζύμη
Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, το ξίδι και περίπου 200 ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη ή λίγο λιγότερο) ζυμώνοντας για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
Τη χωρίζουμε σε 9 ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν στην επιφάνεια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά.
Πιτάκια
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα ζύμης σε φύλλο όσο λεπτότερο μπορούμε, προσέχοντας να μη σχιστεί.
Στην άκρη κάθε δίσκου βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Στρίβουμε το ρολό σε σαλίγκαρο και το βάζουμε σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Λαδώνουμε τα στριφτάρια με πινελάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Τα σερβίρουμε χλιαρά ή όταν κρυώσουν.