Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτές οι τραγανές, τηγανητές σφολιάτες είναι τα πιο δημοφιλή αλμυρά σνακ στην Ινδία. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει μια νόστιμη, πικάντικη γέμιση λαχανικών. Οι σαμόσα σερβίρονται παραδοσιακά με τσάτνεϊ.
Υλικά
- λάδι για το τηγάνισµα
- 2-3 φύλλα σφολιάτας, κοµµένα µε φορµάκι σε δίσκους 8 εκ.
Για τη γέμιση
- 400 γρ. πατάτες, κοµµένες στα 4
- 80 γρ. αρακάς
- 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1/2 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε το δικό µας ή παίρνουµε έτοιµο από µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 2 φρέσκες πιπεριές τσίλι, ψιλοκοµµένες ή 1 κουτ. σούπας τσίλι, σε σκόνη
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 3 εκ., τριµµένο
- 2 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 1½ κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- αλάτι
Διαδικασία
Για τη γέµιση: Σε µια κατσαρόλα µε νερό να τις σκεπάζει βράζουµε τις πατάτες σε χαµηλή φωτιά, για 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Στραγγίζουµε και κόβουµε σε πολύ µικρούς κύβους. Σιγοβράζουµε και τον αρακά σε νερό για 2 λεπτά. Στραγγίζουµε και ξεπλένουµε µε κρύο νερό.
Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε ανακατεύοντας το κύµινο, τον κόλιανδρο, τον κουρκουµά και το γκαράµ µασάλα. Προσθέτουµε την πατάτα, τον αρακά, το τσίλι και το τζίντζερ, και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Ανακατεύουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, τον χυµό λεµονιού και αλάτι, και το αφήνουµε να κρυώσει.
Βάζουµε 2 κουταλιές από τη γέµιση στο κέντρο του κάθε δίσκου σφολιάτας. Υγραίνουµε τις άκρες µε νερό, διπλώνουµε και σφραγίζουµε µε ένα πιρούνι σε ηµικύκλιο.
Γεµίζουµε µια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι κατά το 1/3 µε λάδι και ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουµε τα σφολιατάκια σε δόσεις για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουµε κρύα ή ζεστά.