Υλικά
1/2 τσιαπάτα
Για τη γέμιση
2 λεπτοκομμένες φέτες λούζας (ή άλλο καλής ποιότητας αλλαντικό που αρέσει στα παιδιά μας)
50 γρ. μοτσαρέλα (ιδεωδώς ελληνική βουβαλίσια από την Κερκίνη) σε λεπτές φέτες
4 ντοματίνια σε φετάκια
3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας σπιτική μαγιονέζα (ή έτοιμη)
Για τη μαγιονέζα
1 αυγό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας λεμονοχυμό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
15 γρ. ντοματοπελτές
αλάτι,πιπέρι
250 ml ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια (αν χρειαστεί)
Διαδικασία
Σάντουιτς
Κόβουμε μισή τσιαπάτα εγκαρσίως στη μέση και αλείφουμε το εσωτερικό της τη μαγιονέζα.
Απλώνουμε στη μία πλευρά τις φέτες λούζας και τη μοτσαρέλα.
Προσθέτουμε 4 ντοματίνια και πασπαλίζουμε με τον βασιλικό.
Κλείνουμε σε σάντουιτς και τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο.
Μαγιονέζα
Βράζουμε 1 αυγό για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και προσεκτικά «παίρνουμε» τον μελάτο κρόκο από το ασπράδι.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον κρόκο, την μουστάρδα, το ξίδι, το λεμονοχυμό, το ξύσμα λεμονιού, τον ντοματοπελτέ και το αλατοπίπερο για 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Αργά, αλλά σε σταθερή ροή, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα ενός στραγγιστού γιαουρτιού.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια κατά το χτύπημα.
Διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο, για 2 μήνες.