Υλικά
2 λεπτές φέτες προζυμένιο ψωμί
Για τη γέμιση
1 κουτ. σούπας σπιτική μαγιονέζα (ή έτοιμη).
2 φέτες ζαμπόν από βραστό μπούτι χοιρινό
2 πολύ λεπτές φέτες από απάκι
2 φρέσκα λευκά μανιτάρια πολύ λεπτοκομμένα
μερικά τρυφερά φύλλα ρόκας (ή μαρουλιού)
Για τη μαγιονέζα
1 αυγό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας λεμονοχυμό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
15 γρ. ντοματοπελτές
αλάτι,πιπέρι
250 ml ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια (αν χρειαστεί)
Μυστικά
Τα μανιτάρια μην τα φοβηθείτε ωμά και λεπτοκομμένα, μπορεί να είναι μια νόστιμη έκπληξη για τα παιδιά.
Διαδικασία
Σάντουιτς
Αλείφουμε τις φέτες ψωμί με τη μαγιονέζα.
Απλώνουμε στη μία φέτα το ζαμπόν και το απάκι.Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα φύλλα ρόκας ή μαρουλιού.
Κλείνουμε με την άλλη φέτα ψωμιού.
Μαγιονέζα
Βράζουμε 1 αυγό για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και προσεκτικά «παίρνουμε» τον μελάτο κρόκο από το ασπράδι.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον κρόκο, την μουστάρδα, το ξίδι, το λεμονοχυμό, το ξύσμα λεμονιού, τον ντοματοπελτέ και το αλατοπίπερο για 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Αργά, αλλά σε σταθερή ροή, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα ενός στραγγιστού γιαουρτιού.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια κατά το χτύπημα.
Διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο, για 2 μήνες.