Υλικά
2 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση από αλεύρι ντίνκελ ή πολύσπορο.
Για τη γέμιση
1 φρέσκο αυγό
1 κουτ. σούπας σπιτική μαγιονέζα(ή έτοιμη)
λίγη ξαρμυρισμένη κάππαρη
λίγο ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
1 τρυφερό αγγουράκι μικρό σε πολύ λεπτές φέτες (κομμένες με τον αποφλοιωτή για τα καρότα και τις πατάτες) ή σε μπαστουνάκια
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος καβουρμάς
Για τη μαγιονέζα
1 αυγό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας λεμονοχυμό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
15 γρ. ντοματοπελτές
αλάτι,πιπέρι
250 ml ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια (αν χρειαστεί)
Διαδικασία
Για τη γέμιση
Βράζουμε το αυγό για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό), ώστε να γίνει σφιχτό.Το καθαρίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη κάππαρη και το δυόσμο.
Απλώνουμε το μείγμα στις φέτες ψωμί, προσθέτουμε στη μία φέτα το αγγουράκι και το καβουρμά. Κλείνουμε με την άλλη φέτα ψωμιού.
Τυλίγουμε το σάντουιτς σε λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο.
Για τη μαγιονέζα
Βράζουμε 1 αυγό για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και προσεκτικά «παίρνουμε» τον μελάτο κρόκο από το ασπράδι.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον κρόκο, την μουστάρδα, το ξίδι, το λεμονοχυμό, το ξύσμα λεμονιού, τον ντοματοπελτέ και το αλατοπίπερο για 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Αργά, αλλά σε σταθερή ροή, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα ενός στραγγιστού γιαουρτιού.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια κατά το χτύπημα.
Διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο, για 2 μήνες.