Για τη 16η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η 2η συνταγή που προκρίθηκε είναι της Μαργαρίτας Ζώρζου.
Υλικά
- 8 φέτες ψωμί
- 1 ματσάκι ρόκα, πλυμμένη (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 2 ντομάτες, πλυμμένες και κομμένες σε 8 φέτες (αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής, χρησιμοποιούμε ντοματίνια ή αλείφουμε το ψωμί με λίγο ντοματοπελτέ)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το λευκό μέρος, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 250 γρ. απάκι κομμένο σε φέτες 1 εκ.
- 100 γρ. γραβιέρα κομμένη σε 8 φέτες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ρόκα, το κρεμμυδάκι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το ξύδι· αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε κατά μέρος. Παράλληλα, φρυγανίζουμε το ψωμί στην τοστιέρα. Σε ένα τηγάνι ψήνουμε ελαφρά το απάκι στο λίπος του για 2-3 λεπτά.
Αλείφουμε τις τέσσερις φέτες του ψωμιού με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Σε κάθε φέτα βάζουμε από πάνω τη ρόκα με το κρεμμυδάκι, 2 φέτες ντομάτα, απάκι, 2 φέτες γραβιέρα και λίγη ακόμα ρόκα. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Σαλάτα με ρόκα και 1 βραστό αυγό ανά άτομο για ολοκληρωμένο γεύμα.