Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΌταν προσφέρονται στον δρόμο, είναι πάντα τηγανητά. Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιείται φύλλο κρούστας, τα δε ρολά είναι φουρνιστά. Έτσι, είναι πιο εύκολα στο μαγείρεμα και πιο υγιεινά. Αν επιθυμείτε όμως μια πιο αυθεντική γεύση από τους δρόμους του Μαρακές, μπορείτε να τα τηγανίσετε σε άφθονο ελαιόλαδο.
Υλικά
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 µικρό κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 350 γρ. άπαχος αρνίσιος κιµάς
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού ίνες κρόκου (σαφράν), µουλιασµένες σε 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
- 1 κουτ. γλυκού χαρίσα
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 1 αυγό
- 8-12 φύλλα κρούστας
- 90 γρ. βούτυρο, λιωµένο
- 1 κουτ. σούπας σουσάµι
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. ∆υναµώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε τον κιµά και το σκόρδο και τσιγαρίζουµε για 8-10 λεπτά, µέχρι να αλλάξει χρώµα ο κιµάς, διαλύοντας τυχόν σβολάκια µε ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουµε τα µπαχαρικά, τη χαρίσα, τον ψιλοκοµµένο κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και τον µαϊντανό. Αλατοπιπερώνουµε και σοτάρουµε για 1 λεπτό ακόµα, ανακατεύοντας.
Βάζουµε το µείγµα σε ένα µπολ και το αφήνουµε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουµε το αυγό και ανακατεύουµε.
Κόβουµε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες µε πλάτος 12,5-14 εκ. και µήκος 28-30 εκ.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουµε µία λωρίδα φύλλου σε επιφάνεια εργασίας, µε τη στενή άκρη προς το µέρος µας, και την αλείφουµε µε ζεστό, λιωµένο βούτυρο. Την καλύπτουµε µε άλλη µία λωρίδα. Τοποθετούµε 1 κουταλιά της σούπας από τη γέµιση στη µέση της λωρίδας φύλλου. ∆ιπλώνουµε τις στενές άκρες του φύλλου πάνω από τη γέµιση, στη συνέχεια διπλώνουµε τις πλαϊνές άκρες και τυλίγουµε σε ρολό. Βουτυρώνουµε τη λαµαρίνα του φούρνου και βάζουµε το ρολάκι µε τις άκρες της ζύµης προς τα κάτω. Επαναλαµβάνουµε µε τα υπόλοιπα υλικά. Αλείφουµε τα ρολά µε το λιωµένο βούτυρο και πασπαλίζουµε µε το σουσάµι.
Ψήνουµε για 20-25 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς. Τα σερβίρουµε ζεστά.