Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΗ Ακανθού, το κεφαλοχώρι του Πενταδακτύλου, είχε κουζίνα πλούσια και ιδιαίτερη. Τα παραδοσιακά πουρέκια αναρής είναι αρωματισμένα με φρέσκο δυόσμο και πασπαλισμένα με κρυσταλλική ζάχαρη.
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι φαρίνα
½ κουταλάκι τσαγιού αλάτι
60 ml ηλιανθέλαιο
200 ml νερό
Για τη γέμιση
500 γρ. φρέσκια αναρή ανάλατη
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζάχαρη
Διαδικασία
Ανακατεύουμε τη φαρίνα με το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Λιώνουμε την αναρή με πηρούνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τον φρέσκο δυόσμο και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λεπτό (αν θα χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή, φτάνουμε μέχρι το προτελευταίο στάδιο). Βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση στην άκρη του φύλλου και διπλώνουμε. Χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι κόβουμε σε ημικύκλια και πουρέκια. Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι και πασπαλίζουμε με απλή κρυσταλλική ζάχαρη.