Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η συνταγή προέρχεται από τα Φάρασα της Καππαδοκίας και ήρθε στη χώρα μας με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Φτιάχνονται και χωρίς φέτα ή μόνο με κρεμμύδια, στις νηστίσιμες αλλά και πάλι νόστιμες εκδοχές τους. Τη συνταγή μας την έδωσε η Ειρήνη Πουτουριάδου – Πλατανιά, απόγονος προσφύγων από τα Φάρασα Καππαδοκίας.
Ειρήνη Πουτουριάδου - Πλατανιά
Υλικά
Για τη ζύμη
1.600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
νερό χλιαρό (βλ. διαδικασία)
Για τη γέμιση
1 κιλό πατάτες
2 κιλά ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
πάπρικα καυτερή, όση θέλουμε
700 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
λίγο αλάτι
Για το ψήσιμο
2-3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ζύμη
Για τα πορέκα ξεκινάμε με τη ζύμη και στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειάζεται, ώστε απλώς να ενωθούν τα υλικά σε ένα τραχύ μείγμα.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας αν χρειάζεται επιπλέον νερό, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια προς σφιχτή και λεία.
Τη σκεπάζουμε με καθαρό πανί ή με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1½ ώρα, σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού.
Γέμιση
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά, για 40-45 λεπτά.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και καθεμία που καθαρίζουμε την κομματιάζουμε με πιρούνι σε ένα μπολ και την αλατίζουμε αμέσως.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν
Παράλληλα, σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να αρχίσουν να ροδίζουν.
Ρίχνουμε τις πάπρικες και αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις τα κρεμμύδια γίνουν χλιαρά, τα αδειάζουμε στο μπολ με τις πατάτες, προσθέτουμε τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
Πορέκα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 15 ίσα κομμάτια.
Πλάθουμε το καθένα σε μπάλα.
Παίρνουμε τη μία μπάλα (σκεπάζουμε με πανί τις υπόλοιπες για να μην ξεραθούν) και την ανοίγουμε με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 15 εκ.
Βάζουμε στο μισό φύλλο 1-2 κουτ. σούπας γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο μισό, ώστε να φτιάξουμε ένα μεγαλούτσικο μισοφέγγαρο.
Βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και πιέζουμε με τα δάχτυλα για να κολλήσουν ή, αν έχουμε χρόνο και διάθεση, τσιμπάμε τις βρεγμένες άκρες ώστε να σχηματιστεί ένα ωραίο δαντελωτό σχέδιο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ένα ή δύο μεγάλα ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και από πάνω με τα χτυπημένα αυγά και τα τρυπάμε σε 2-3 σημεία με πιρούνι, για να διαφεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να μην «παφλατίσουν» (σκάσουν).
Ψήνουμε τα πορέκα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.