Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια healthy εναλλακτική για λαχταριστά και πεντανόστιμα «πατατάκια» που μπορείτε να τα φάτε ως συνοδευτικό ή ως σνακ από μόνα τους.
Υλικά
3 άγουρες πλαντέινς
λάδι
αλάτι και λίγη πάπρικα, αν θέλουμε τα τσιπς αλμυρά
κρυσταλλική ζάχαρη αν τα θέλουμε γλυκά
Μυστικά
Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα πλαντέιν τσιπς με διάφορα δροσερά ντιπ, όπως με μάνγκο, αβοκάντο, λάιμ και κρεμμύδι: Πολτοποιούμε 2 μέτρια ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα και χοντροκομμένα, 2 μάνγκο, καθαρισμένα και χοντροκομμένα, 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, 100 ml χυμό λάιμ, 1 κουτ. γλυκού ταμπάσκο (ή όσο καυτερό θέλουμε), 50 ml ελαιόλαδο, ξύσμα από 1 λάιμ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Διαδικασία
Στο τηγάνι
Για να φτιάξουμε πλαντέιν τσιπς, καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πλαντέινς.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις πλαντέινς για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Πασπαλίζουμε τις πλαντέινς με αλάτι και λίγη πάπρικα, αν θέλουμε τα τσιπς αλμυρά, ή με τη ζάχαρη αν τα θέλουμε γλυκά.
Στον φούρνο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες 3 άγουρες πλαντέινς και τις απλώνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι και λίγο τσίλι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Έχουμε όμως τον νου μας και ελέγχουμε τακτικά, γιατί αρπάζουν εύκολα.