Κείμενο: Άρης Τσανακλίδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραTηγανητά εύκολα πιτάκια από την Μάνη για ένα απίθανο πρωϊνό ή σνακ.
Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
12 γρ. νωπή μαγιά
περίπου 250 ml νερό χλιαρό (ή όσο χρειαστεί)
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Συνοδευτικά (προαιρετικά)
200 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
2 μέτριες ντομάτες σε λεπτές φέτες
100 γρ. λούζα ή σύγλινο (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας)
2 τηγανητά αυγά, μάτια
Διαδικασία
Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη νωπή μαγιά σε ένα βαθύ μπολ και την ανακατεύουμε με το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό.)
Πλάθουμε τη ζύμη σε περίπου 10 μπαλάκια των 70 γρ. και τα αραδιάζουμε σε ένα σκεύος.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να ανοίξει και να σχηματίσει έναν δίσκο (πάχους περίπου 2-3 χλστ.). Τηγανίζουμε τα πιτάκια για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Πάνω στα πιτάκια σκορπίζουμε το κασέρι και όποιο άλλο συνοδευτικό μάς αρέσει.