Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το έδεσμα, που μοιάζει κάπως με σούπα, ήταν αρχικά γνωστό ως mulliga thanni, ενώ η ακριβής μετάφρασή του είναι «πιπερόνερο». Στην Ινδία σερβίρεται με κουτάλι πάνω σε ρύζι ως μέρος του κύριου γεύματος. Η βρετανική παραλλαγή ονομάζεται mulligatawny.
Υλικά
- 3 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα, αντικαθιστούµε µε 3 κουτ. σούπας χυµό λάιµ, στον οποίο έχουµε διαλύσει 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
- 11/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 1 κουτ. σούπας κόκκοι µαύρου πιπεριού
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- 3 σκελίδες σκόρδου, ελαφρά κοπανισµένες
- 1 κόκκινο κρεµµύδι, κοµµένο σε λεπτές φέτες
- 2-3 αποξηραµένες πιπεριές τσίλι, κοµµένες σε µέτρια καρέ
- 200 γρ. φιλέτο από µπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 2-3 εκ.
- αλάτι
Διαδικασία
Αραιώνουµε τον πουρέ ταµάρινδου µε 750 ml νερό. Βάζουµε ένα µικρό τηγάνι σε χαµηλή φωτιά. Καβουρδίζουµε τους σπόρους του κόλιανδρου µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Στη συνέχεια καβουρδίζουµε τους σπόρους του κύµινου και τέλος τους κόκκους του µαύρου πιπεριού. Τα αλέθουµε µαζί χρησιµοποιώντας έναν µύλο µπαχαρικών ή γουδί και γουδοχέρι ή πολυκόφτη.
Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά, προσθέτουµε το σκόρδο και το κρεµµύδι και σοτάρουµε για 1-2 λεπτά, µέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουµε τα τσίλι και τα φύλλα δάφνης και σοτάρουµε για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε το νερό ταµάρινδου, τα τριµµένα µπαχαρικά και αλατίζουµε. Αφήνουµε να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά.
Προσθέτουµε το κοτόπουλο µαζί µε 250 ml νερό και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά άλλα 250 ml νερό όσο η σούπα εξατµίζεται. Αλατίζουµε και σερβίρουµε µε ρύζι µπασµάτι.