Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το διάσηµο ντιπ από την Τσιάνγκ Μάι µπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί ως κύριο γεύµα µαζί µε ζεµατισµένα λαχανικά, όπως φέτες µελιτζάνας ή λάχανου, κοµµένα λεπτά φασολάκια ή κολοκύθα και σπαράγγια. Μπορούµε επίσης να το συνδυάσουµε µε κοµµάτια τηγανητής χοιρινής πέτσας.
Υλικά
- 1 αποξηραµένη κόκκινη πιπεριά τσίλι
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 200 γρ. χοιρινός κιµάς µε λίπος
- 450 γρ. ντοµάτες φρέσκες, ψιλοκοµµένες ή κονσέρβα κονκασέ
- 2 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου* (τον αντικαθιστούµε µε 4 κουτ. σούπας χυµό λάιµ, στον οποίο διαλύουµε 1 κουτ. σούπας ζάχαρη)
- ανάµεικτα βραστά ή ψητά λαχανικά, όπως φέτες µελιτζάνας, λεπτά φασολάκια σε κοµµάτια, λάχανο σε κοµµάτια, σπαράγγια, καλαµποκάκια, κοµµένη κολοκύθα, για το σερβίρισµα
- φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, για το γαρνίρισµα
Διαδικασία
Κόβουµε το τσίλι κατά µήκος µε ένα κοφτερό µαχαίρι και αφαιρούµε όλους τους σπόρους. Μουλιάζουµε το τσίλι σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει, το στραγγίζουµε και το χοντροκόβουµε. Χρησιµοποιώντας γουδί και γουδοχέρι, κοπανίζουµε το τσίλι, το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να γίνουν πολτός. Εναλλακτικά, χρησιµοποιούµε έναν µικρό πολυκόφτη ή ένα µπλέντερ.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα ή ένα γουόκ και σοτάρουµε τον πολτό σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε τον κιµά και ανακατεύουµε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε τις ντοµάτες, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη και τον ταµάρινδο. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 25-30 λεπτά ή µέχρι να πήξει το µείγµα και να γίνει ο κιµάς.
∆οκιµάζουµε τη σάλτσα και διορθώνουµε προσθέτοντας αναλόγως ταµάρινδο, ζάχαρη ή τσίλι. Το πιάτο αυτό θα πρέπει να έχει τρεις γεύσεις: γλυκιά, ξινή και ελαφρά αλµυρή. Μεταφέρουµε το ντιπ σε ένα µπολ σερβιρίσµατος και γαρνίρουµε µε φύλλα κόλιανδρου. Σερβίρουµε µε τα ανάµεικτα λαχανικά.