Πρώτα τις βράζουμε, ύστερα τις τηγανίζουμε και τις σερβίσουμε με πικάντικη σάλτσα ντομάτας.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους περίπου 3 εκ.
- 2,5 εκ. ελαιόλαδο (από τον πάτο του σκεύους) για το τηγάνισμα
Για την πικάντικη ντοματόσαλτσα
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. ντοματάκια (κονσέρβας), πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- (ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο - π.χ. καυτερή πάπρικα ή τσίλι)
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί
- αλάτι
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιολάδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε την πάπρικα, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι, 200 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να «δέσει» ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι, μέχρι να κρυώσουν λίγο και να στραγγίξουν τα υγρά τους. Βάζουμε σε ένα τηγάνι 2,5 εκ. από τον πάτο του ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Βάζουμε τις πατάτες σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
* Οι πατάτες μπράβας είναι πατάτες βρασμένες και τηγανισμένες συνοδεία πικάντικης σάλτσας ντομάτας.