Ονειρεμένα ρολά κολοκυθιού με μυρωδάτη γέμιση και τραγανή κρούστα. Μεζές περιωπής!
Υλικά
4 κολοκυθάκια μακρόστενα, κομμένα κατά μήκος σε μακριές, λεπτές φέτες, πάχους 2 χλστ.
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
120 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
1 αυγό + 1 κρόκος (το ασπράδι θα το κρατήσουμε για το πανάρισμα)
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πανάρισμα
1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού
1 φλιτζ. τσαγιού κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τσαγιού παξιμάδι σίκαλης (ή άλλο της αρεσκείας μας), καλά θρυμματισμένο στον πολυκόφτη σε σκόνη ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε παναρισμένα ρολά κολοκυθιού γεμιστά με τυριά και μυρωδικά, αρχικά, βάζουμε σε ένα στραγγιστήρι τις φέτες κολοκυθιού και τις αλατίζουμε ελαφρά. Θέλουμε να «ιδρώσουν» από το αλάτι και να μαλακώσουν λίγο.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με το αυγό, τον κρόκο, τα μυρωδικά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξύσμα και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί τα τυριά είναι αρκούντως αλμυρά).
Απλώνουμε κάθε φέτα κολοκυθιού στην επιφάνεια εργασίας μας και βάζουμε στην άκρη (από τη στενή πλευρά) από 1 κουτ. γλυκού γεμάτο γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολάκια και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα, για να μην ανοίξουν.
Τα τακτοποιούμε σε ένα σκεύος και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά (ή για 1 ώρα στο ψυγείο), να σταθεροποιηθούν.
Πανάρισμα
Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό και το ασπράδι με λίγο αλατοπίπερο.
Σε τρίτο μπολ βάζουμε το παξιμάδι.
Βγάζουμε τα ρολάκια από την κατάψυξη και βουτάμε κατευθείαν το καθένα πρώτα στο κορν φλάουρ, έπειτα στο αυγό και τελευταία στο παξιμάδι, να καλυφθούν καλά.
Τινάζουμε να φύγει το περιττό και αφαιρούμε την οδοντογλυφίδα.
Τηγανίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μυστικά για το τηγάνισμα.
Συνοδεύουμε, τα παναρισμένα ρολά κολοκυθιού γεμιστά με τυριά και μυρωδικά, με τρυφερά φύλλα σαλατικών και μυρωδικών, ψητές φέτες ροδάκινο και ελιές θρούμπες.