Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ ιδανική πίτσα για όσους προτιμούν τις απλές γεύσεις και την υγιεινή διατροφή.
Υλικά
Για τη βάση
8 γρ. (1 φακελάκι) ξερή μαγιά
220 ml νερό, χλιαρό
80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βασιλικός ξερός, κοπανισμένος
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την πίτσα
150 γρ. μοτσαρέλα κίτρινη, τριμμένη (στα σούπερ μάρκετ - η κίτρινη μοτσαρέλα φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και είναι αρκετά οικονομική σε σχέση με τη λευκή μοτσαρέλα, που γίνεται είτε από αγελαδινό είτε από γάλα νεροβούβαλου και είναι μαλακό ΠΟΠ τυρί με ελαστική υφή)
150 γρ. προβολόνε, τριμμένο (ημίσκληρο κίτρινο τυρί με καπνιστή γεύση) ή μετσοβόνε
100 γρ. γραβιέρα, της αρεσκείας μας, τριμμένη
τα φύλλα από 1/2 μάτσο βασιλικό ή δυόσμο, ψιλοκομμένα
4 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για την πίτσα με ντομάτα και τυριά, χωρίς σάλτσα, με γρήγορη βάση από αλεύρι ολικής άλεσης ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα άλευρα, το αλάτι, τη γραβιέρα, το ελαιόλαδο και τον βασιλικό και τα ανακατεύουμε.
Σχηματίζουμε στο αλεύρι μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
Ζυμώνουμε με τα χέρια για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 10 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε έναν λεπτό δίσκο, διαμέτρου περίπου 36 - 38 εκ. και πάχους περίπου 2 - 3 χλστ.
Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, αλευρώνοντάς τον όμως τακτικά, για να μην κολλήσει πάνω του η ζύμη.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ειδικό για πίτσα ή τη λαμαρίνα του φούρνου) ή το καλύπτουμε με λαδόχαρτο και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.
Ψήνουμε για περίπου 8 - 9 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει ελαφρώς.
Ξεφουρνίζουμε.
Σκορπίζουμε τη μοτσαρέλα και το προβολόνε πάνω στη βάση, απλώνουμε τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.
Προσθέτουμε πιπέρι και ψήνουμε για άλλα 10 - 12 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ψηθούν τα υλικά και να ροδίσει η ζύμη και από κάτω.
Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.
Ξεφουρνίζουμε και σκορπίζουμε τον βασιλικό.