Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν ο πολυκόφτης που διαθέτουμε δεν χωράει μεμιάς όλα τα υλικά, τα μοιράζουμε όλα στη μέση (και το ελαιόλαδο) και πολτοποιούμε σε δύο δόσεις. Δοκιμάστε αυτό το μυρωδάτο πέστο με βρασμένα νιόκι με σπανάκι, με πατάτες βραστές σαλάτα, αλλά και σε ζυμαρικά με θαλασσινά, και βραστά λαχανικά, όπως φασολάκια κ.ά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Υλικά
6 ώριμα ροδάκινα, ξεφλουδισμένα* , χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
50 γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (ασπρισμένα αμύγδαλα, φουντούκια ή άλλα)
20 γρ. φύλλα δυόσμου (είναι το βάρος από περίπου 1 μάτσο δυόσμο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 1 λάιμ
ξύσμα από 1/2 λάιμ
100-150 ml ελαιόλαδο
*Τα ροδάκινα ξεφλουδίζονται εύκολα όπως οι ντομάτες: χαράσσουμε χιαστί τη βάση τους, τα βυθίζουμε σε δόσεις για 10 δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Τα αφήνουμε για 1 λεπτό, τα ξεφλουδίζουμε (πολύ εύκολα) και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Διαδικασία
Για το πέστο με ροδάκινα και δύόσμο, ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα ροδάκινα, τον ξηρό καρπό που επιλέξαμε, τα φύλλα δυόσμου, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή πολτό.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά όσο από το ελαιόλαδο χρειάζεται ώστε το πέστο να αποκτήσει λεία και βελούδινη υφή.
Διατηρούμε το πέστο με ροδάκινα και δύόσμο στο ψυγείο, σε βαζάκια που «σφραγίζουμε» με ένα λεπτό στρώμα ελαιολάδου, για συντήρηση.