Τα αποξηραμένα σύκα, σε αυτό το ντιπ, προσφέρουν μια γλυκιά αντίθεση στις ελιές. Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρουμε.
Υλικά
100 ml ούζο
120 γρ. ξερά σύκα, μαλακά και καλής ποιότητας
100 γρ. ελιές Καλαμών *
χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε ένα ταψάκι (χωρίς λιπαρή ουσία) για 4-5λεπτά σε μέτριο γκριλ
Μυστικά
* Οι ελιές να είναι ζυγισμένες χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες με καλό μαχαιράκι χωρίς δόντια (αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί δεν θέλουμε πάστα ελιάς).
Διαδικασία
Για το ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ούζο και 300 ml (περίπου 1 νεροπότηρο) νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τα ξερά σύκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να μη χάσουν το σχήμα τους και να παραμείνουν λιγάκι σφιχτά στο μάσημα.
Τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα στύψουμε, και τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά. Με ένα μαχαιράκι τα ψιλοκόβουμε καλά (αν θέλουμε, τα ψιλοκόβουμε και στο μούλτι ή το μπλέντερ, αλλά με προσεκτική και διακοπτόμενη λειτουργία, γιατί δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν).
Μεταφέρουμε τα κομματάκια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. Από πάνω τρίβουμε άφθονο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Λίγο πριν σερβίρουμε το ντιπ με ελιές Καλαμών και ουζάτα ξερά σύκα προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.