Γλυκός και αρωματικός, ο αρακάς γίνεται το τέλειο ντιπ.
Διαδικασία
Peacamole ή, αλλιώς, γουακαμόλε με αρακά
Βράζουμε 200 γρ. αρακά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Τον στραγγίζουμε καλά, τον ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη σάρκα από 2 ώριμα αβοκάντο, τον χυμό από 2 λάιμ και αλάτι, και λιώνουμε καλά τα υλικά με πιρούνι. Αποφεύγουμε να τα πολτοποιήσουμε στον πολυκόφτη, γιατί δεν θέλουμε έναν λείο πολτό, αλλά ένα μείγμα όπως το αυθεντικό γουακαμόλε, δηλαδή λιωμένο μεν, αλλά να έχουν παραμείνει μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
ΙΔΑΝΙΚΟ: Ως ντιπ για λαχανικά ή νάτσος ή με ψητό μοσχάρι σε φιλετάκια μέσα σε τορτίγια.
Πέστο αρακά
Βράζουμε 200 γρ. αρακά σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 5 λεπτά. Τον στραγγίζουμε καλά, τον ρίχνουμε στον κάδο ενός μεγάλου πολυκόφτη (ή σε δόσεις, σε μικρότερο) και προσθέτουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 80 ml κρέμα γάλακτος, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε καλά, αλλά με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα με υφή όπως αυτή του κλασικού πέστο βασιλικού.
ΙΔΑΝΙΚΟ: Ως ντιπ, ως κοντιμέντο για ζυμαρικά ή ρύζι ή για να αλείψουμε ένα φιλέτο σολομού που θα ψήσουμε στο γκριλ.