Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΓια να φτιάξουµε αυτό το νόστιµο ντιπ, µουλιάζουµε τα κουκιά και αφαιρούµε τις φλούδες τους. Το σερβίρουµε µε πάπρικα, µαϊντανό και αραβικές πίτες.
Υλικά
- 180 γρ. ξερά κουκιά, µουλιασµένα αποβραδίς
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1½ κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι
- αραβικές πίτες για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Στραγγίζουµε τα κουκιά.
Τα βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζουµε µε νερό και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Σκεπάζουµε και τα σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν (αν το νερό χύνεται καθώς βράζει, ανοίγουµε το καπάκι ελαφρώς). Αφαιρούµε το καπάκι και τα µαγειρεύουµε για άλλα 15 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν σχεδόν όλα τα υγρά τους, προσέχοντας να µην κολλήσουν τα κουκιά στον πάτο της κατσαρόλας.
Πολτοποιούµε τα κουκιά σε έναν πολυκόφτη, τα µεταφέρουµε σε ένα µπολ και προσθέτουµε το σκόρδο, το κύµινο, τον χυµό λεµονιού και αλάτι. Ρίχνουµε το µισό λάδι, ανακατεύουµε και συνεχίζουµε να ρίχνουµε σταδιακά και το υπόλοιπο για να σχηµατίσουµε ένα πηχτό ντιπ που να απλώνεται εύκολα. Όσο κρυώνει το ντιπ, µπορεί να αρχίσει να πήζει, οπότε µπορούµε να προσθέσουµε λίγο ζεστό νερό για να το αραιώσουµε κάπως.
Σερβίρουµε το ντιπ σε ένα µεγάλο πιάτο και πασπαλίζουµε µε πάπρικα και µαϊντανό. Συνοδεύουµε µε αραβικές πίτες.