Οι αντζούγιες προσθέτουν έξτρα νοστιμιά στο πιάτο.
Υλικά
2 ώριμες ντομάτες
80 ml ελαιόλαδο
8 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, ξεπλυμένα καλά και στεγνωμένα
4 μεγάλες πράσινες ελιές Χαλκιδικής (ή 8 ελιές Καλαμών), χωρίς κουκούτσια, σε μικρά κομμάτια
1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
2 μεγάλες κριθαροκουλούρες μερικά φυλλαράκια από κρίταμο τουρσί για το διάκοσμο
Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες πάνω από το μούλτι ώστε να συγκεντρώσουμε τα υγρά.
Βάζουμε στο μούλτι μισή ντομάτα και πολτοποιούμε.
Σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι τον πολτό πάνω από τις κριθαροκουλούρες ώστε να βραχούν καλά με τα υγρά της ντομάτας (αυτό το κάνουμε αντί να βρέξουμε τους ντάκους με νερό).
Περιχύνουμε τους ντάκους με το μισό λάδι.
Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα κομμάτια ντομάτας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε τα φιλέτα αντσούγιας κατά μήκος σε δύο λωρίδες ή τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το θυμάρι.
Νοστιμίζουμε με ελάχιστο αλάτι (γιατί οι αντσούγιες και η κάππαρη είναι αλμυρά) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε το μείγμα στους ντάκους, βάζουμε σε κάθε ντάκο από λίγα φυλλαράκια κρίταμο τουρσί και σερβίρουμε αμέσως.