
Η πλούσια και πυκνή υφή αυτών των κεφτέδων οφείλεται στα τυριά και συνδυάζεται μοναδικά με τη στιβαρή μυρωδιά του βασιλικού.
Υλικά
600 γρ. μυζήθρα φρέσκια, στραγγισμένη, θρυμματισμένη
300 γρ. ξινομυζήθρα στραγγισμένη, θρυμματισμένη
200 γρ. κασέρι τριμμένο
70 γρ. κρεμμυδάκι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
50 γρ. βασιλικός, φρέσκος, ψιλοκομμένος
1 αυγό
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το πανάρισμα
1/2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αυγό, το αλεύρι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να αναμειχθούν τα αρώματα. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια. Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για 3-4 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με ψητά παντζάρια και χόρτα ή ντοματοσαλάτα με γλιστρίδα και ελιές.