Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣτην κυριολεξία, η μπρουσκέτα δεν είναι παρά σκέτο ψωμί στο γκριλ, που το τρίβουμε με σκόρδο όσο είναι ζεστό και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Χρησιμοποιούμε ελαφρώς μπαγιάτικο ψωμί, που είναι αρκετά πυκνό, για να μην το διαπεράσει το ελαιόλαδο.
Υλικά
- 4 µεγάλες φέτες χωριάτικο ψωµί, όπως τσιαµπάτα (ciabatta, βλ. σελ. 190)
- 1 σκελίδα σκόρδου
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 ώριµες ντοµάτες
- 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Ψήνουµε το ψωµί στο γκριλ ή στην ψησταριά, ή το φρυγανίζουµε µέχρι να γίνει τραγανό. Κόβουµε τη σκελίδα σκόρδου στη µέση και τρίβουµε µε την κοµµένη άκρη και τις δύο πλευρές κάθε φέτας ψωµιού. Ραντίζουµε µε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάθε φέτα ψωµιού.
Κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια τις ντοµάτες και τις ανακατεύουµε µε τον βασιλικό. Αλατοπιπερώνουµε καλά και απλώνουµε πάνω στις µπρουσκέτες.