Υγιεινή και χορταστική πίτα με μπρόκολο, τόνο, κατίκι και ξερή μυζήθρα.
Υλικά
1 μεγάλο μπρόκολο (ή 2 μέτρια), χωρισμένο στα μπουκετάκια του (αφαιρούμε όλα τα χοντρά κοτσάνια)
2 βαζάκια τόνος, συντηρημένος σε νερό (προτιμάμε τα βαζάκια, γιατί περιέχουν ολόκληρα κομμάτια φιλέτου), κομματιασμένος με το χέρι
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
750 ml φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. κατίκι (ή τσαλαφούτι)
100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
30 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας, για το ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μπροκολόπιτα με τόνο, χωρίς φύλλο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό.
Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα ζεματίζουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά (τα μικρά, λεπτά κοτσανάκια τους θα παραμείνουν ελαφρώς τραγανά).
Στραγγίζουμε τα μπουκετάκια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με το πιρούνι ή με πρες πουρέ (ο πουρές δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα λείος).
Προσθέτουμε τον κομματιασμένο τόνο και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και τα χτυπάμε με το σύρμα.
Σταδιακά και πασπαλιστά ρίχνουμε το αλεύρι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να ετοιμάσουμε έναν λείο, σχετικά ρευστό χυλό.
Ρίχνουμε στον χυλό το κατίκι (ή το τσαλαφούτι), τη μυζήθρα και τα 30 ml (3 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Απλώνουμε εκεί τη μισή ποσότητα του χυλού και σκεπάζουμε με το μείγμα μπρόκολου - τόνου.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό, απλώνοντάς τον ομοιόμορφα.
Βάζουμε το ταψάκι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να αποκτήσει ρόδινη κρούστα.
Σερβίρουμε, την μπροκολόπιτα με τόνο, ζεστή ή χλιαρή.