Περίτεχνες στο σχήμα αυτές οι μπουκιές μάραθου, παρ’ όλα αυτά εύκολο και χωρίς πολλές αναμονές, ψωμί, αρωματισμένο με το μυρωδικό της άνοιξης.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι από σκληρό σιτάρι
15 γρ. νωπή μαγιά
1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
4 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
50 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο και κοπανισμένο
Διαδικασία
Για τις μπουκιές μάραθου σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 ml χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι μέχρι να διαλυθούν.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να το χρειαστούμε (όχι πάνω από 5-10 λεπτά).
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά με τον γάντζο. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε σε μπολ με τα χέρια.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σουσάμι και, αν χρειάζεται, λίγο χλιαρό νερό ακόμα, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, σφιχτή ζύμη.
Καλύπτουμε με μεμβράνη ή βάζουμε όλο τον κάδο με τη ζύμη σε μια σακούλα και τη δένουμε καλά
Την καλύπτουμε με χοντρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να φουσκώσει.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια. Ακουμπάμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε ένα χοντρό μπαστούνι.
Το τυλίγουμε σε σχήμα κόλουρου κώνου (σαν ένα λοφάκι στριφογυριστό).
Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τομές από την άκρη μέχρι τη μέση της ζύμης σε ισομεγέθη διαστήματα.
Aν δεν θέλουμε να πειραματιστούμε, απλώς πλάθουμε ένα καρβέλι και το χαράσσουμε ελαφρώς στο κέντρο με 3-4 παράλληλες χαρακιές.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και βάζουμε μέσα το ψωμί, σκεπασμένο χαλαρά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το ψωμί να φουσκώσει για άλλη 1/2 ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει.