Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΟ Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει μια υπέροχη συνταγή για μπουγάτσα με τυρί. Χρησιμοποιεί μείγμα από παρμεζάνα και κασέρι σε τέλεια αναλογία ώστε να γίνει σαν κρέμα.
Υλικά
5 φύλλα κρούστας
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
Για την κρέμα
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι
Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη για 2 λεπτά τουλάχιστον, έως ότου το μείγμα ξανθύνει. Με αυτόν τον τρόπο ψήνεται το αλεύρι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το μείγμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα, έως ότου η κρέμα δέσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη – που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα– και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Ανακατεύουμε την κρέμα ελαφρώς και την απλώνουμε στο κέντρο και κατά μήκος των φύλλων, σε πάχος 2,5-3 εκ. (δηλαδή δεν την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των φύλλων, αλλά φτιάχνουμε ένα παραλληλόγραμμο στο κέντρο, αφήνοντας 9-10 εκ. από κάθε άκρη, ώστε να μπορούμε έπειτα, διπλώνοντας τα φύλλα από πάνω, να την καλύψουμε).
Διπλώνουμε τις τέσσερις πλευρές των φύλλων πάνω από τη γέμιση, σαν να κλείνουμε ένα πακέτο.
Αλείφουμε την επιφάνεια του «πακέτου» με βούτυρο και το μεταφέρουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε την μπουγάτσα σε μια πιατέλα, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.