Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: ©Octopus Publishing Group Ltd 2014
Αποθήκευση για αργότεραΜια πικάντικη κέτσαπ που φτιάχνουμε μόνοι μας, ιδανικό συνοδευτικό για το σπιτικό μπέργκερ.
Υλικά
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 λεπτά φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, περίπου
- 120 γρ. το καθένα
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ
- 4 λεπτές φέτες λουκάνικο τσορίθο (ή ελληνικό πικάντικο λουκάνικο)
- 1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες 4 κουτ. σούπας ξινόκρεμα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κέτσαπ τσιπότλε
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 5 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού πάστα τσιπότλε
Διαδικασία
Για το κέτσαπ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, διαλύοντας τις ντομάτες με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη και την πάστα τσιπότλε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κέτσαπ τσιπότλε να κρυώσει.
Για το μπέργκερ: Αλείφουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι-γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το κοτόπουλο για 10-15 λεπτά, γυρίζοντας μία μόνο φορά, μέχρι να ψηθεί καλά. Το βγάζουμε από την γκριλιέρα και το διατηρούμε ζεστό.
Στο τηγάνι-γκριλιέρα βάζουμε τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα ψήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να φρυγανιστούν ελαφρώς. Τα βγάζουμε από την γκριλιέρα.
Στη συνέχεια, βάζουμε τις φέτες τσορίθο και τις ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανές. Βάζουμε στα ψωμάκια το κοτόπουλο, το τσορίθο, τις φέτες αβοκάντο, μια κουταλιά ξινόκρεμα και μια κουταλιά κέτσαπ τσιπότλε. Σερβίρουμε με πατατάκια πασπαλισμένα με λίγη σκόνη τσίλι.
Παραλλαγή: Τεξανομεξικάνικα μπέργκερ (Tex-Mex) Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ μισό ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο, 375 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 50 γρ. ψιλοκομμένο λουκάνικο τσορίθο (ή οποιοδήποτε πικάντικο ελληνικό λουκάνικο) και 200 γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβας (στα σούπερ μάρκετ), ξεπλυμένα και στραγγισμένα. Ρίχνουμε στο μείγμα έναν κρόκο αυγού και 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη και αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο τηγάνι-γκριλιέρα για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν όσο θέλουμε, γυρίζοντάς τα μία μόνο φορά. Σερβίρουμε σε φρυγανισμένα ψωμάκια όπως και στην παραπάνω συνταγή.