Κείμενο: Λευτέρης Λαζάρου
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάϊκος
Αποθήκευση για αργότεραΈνας φοβερός μεζές που αυθαίρετα ονομάσαμε «οι παπάρες του Λευτέρη» (!), αφού ο ίδιος ετοίμασε μπόλικη και ζουμερή σάλτσα και έκοψε επιδεικτικά μεγάλες μπουκιές ψωμιού που τις πρόσθεσε στη σάλτσα.
Όλοι κάνουν κι από κάτι στο τραπέζι ρεφενέ με φίλους. Άλλος κόβει το ψωμί, άλλος σερβίρει σε μπολ και άλλος… φωτογραφίζει!
Υλικά
500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα (ιδανικά από κρεοπώλη), σε λεπτές ροδέλες
3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
300 γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες
100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
500 ml σπιτικός ζωμός κρέατος
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τον μεζέ με λουκάνικα και μπουκιές ψωμιού, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπίπερο και την πάπρικα.
Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν, προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για άλλα 5- 6 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Αδειάζουμε τα λουκάνικα με την μπόλικη, ζουμερή σάλτσα σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε μεγάλες μπουκιές από φρέσκο ψωμί.
Βάζει ο καθένας σε μπολ όσο θέλει και απολαμβάνει με κουτάλι της σούπας.