Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΣε σάντουιτς με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου, βάλτε λίγη από αυτή τη μαρμελάδα και τίποτε άλλο. Τέτοιος συνδυασμός ούτε στα πιο γκουρμέ μας όνειρα.
Υλικά
500 γρ. ντομάτες, πολτοποιημένες
430 γρ. ζάχαρη κοινή, κρυσταλλική
1 μεγάλο λεμόνι
50-60 γρ. ψιλοκομμένες μαύρες ελιές (καθαρό βάρος)
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
60 γρ. πιπεριές τσίλι, πολτοποιημένες
Μυστικά
*Πως αποστειρώνουμε τα βάζα
Πλένουμε τα βάζα (μαζί και τα καπάκια τους) με ζεστό νερό. Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στους 100°C για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με το ζεστό γλυκό μέχρι επάνω. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο.
Διαδικασία
Πλένουμε το λεμόνι και το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρολίτσα με νερό, μέχρι να μαλακώσει καλά (ελέγχουμε τρυπώντας το με πιρούνι, θα πρέπει να το διαπερνά με ευκολία).
Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
Ζυγίζουμε την πούλπα λεμονιού και κρατάμε 80 γρ.
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με τον πολτό ντομάτας και την πούλπα λεμονιού. Σιγοβράζουμε για αρκετή ώρα έως ότου αρχίσει η ντομάτα να γίνεται σαν ζελέ.
Συνεχίζουμε για λίγο ακόμη τον βρασμό, αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα* βάζα.