Συνταγή: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤα σφακιανά καλιτσούνια που μας προτείνει η κ. Βουγιούκαλου είναι μεγαλύτερα από αυτά της υπόλοιπης Κρήτης.
Υλικά
Για το φύλλο:
- 850 γρ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 450 ml νερό
Για τη γέμιση:
- 2 κιλά ανθότυρο
- 4 αυγά
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το στόλισμα:
- 50 γρ. σουσάμι
- 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο. Ρίχνουμε σταδιακά 450 ml νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα, να «ξεκουραστεί».
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 - 25 μικρές μπάλες. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 15 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση. Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες των φύλλων ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
Απλώνουμε τα καλιτσούνια στο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.