Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΝα ένα σάντουιτς ελληνικό, χορταστικό αλλά και ισορροπημένο, απλό αλλά και μια ιδέα γκουρμέ...
Υλικά
- 300 - 350 γρ. απάκι (ξιδάτο και καπνιστό κρητικό αλλαντικό από χοιρινό κρέας), κομμένο σε λεπτά φετάκια
- 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 4 κυπριακές πίτες (ή αραβικές πίτες)
- 2 μικρές ντομάτες, σε λεπτές φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το απάκι, σε μέτρια φωτιά, για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι, το αφήνουμε να εξατμιστεί και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χαράζουμε τις κυπριακές πίτες οριζόντια στη μία τους άκρη με ένα μαχαίρι, φτιάχνοντας μια βαθιά σχισμή, σαν τσέπη, αλείφουμε το εσωτερικό κάθε μίας με 2 κουτ. γλυκού από το μείγμα γιαουρτιού - μουστάρδας και γεμίζουμε με 3 - 4 φέτες ντομάτας, μερικές φετούλες απάκι και μερικές ροδέλες κρεμμυδιού. Τέλος, βάζουμε από λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πιέζουμε ελαφρώς τις πίτες και τις σερβίρουμε σκέτες ή με σαλάτα της αρεσκείας μας. Αν χρησιμοποιήσουμε αραβικές πίτες, τις γεμίζουμε με τα υλικά και τις τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.
Συνοδεύουμε με: Μια μπίρα red ale.