Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΑπό παλιά η Λάρνακα φημίζεται για τις κούπες της, οι οποίες είναι πιθανότατα φοινικικό κατάλοιπο από την εποχή που άκμαζε εκεί το αρχαίο Κίτιο
Υλικά
350 γρ. πουργούρι πολύ ψιλό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
600 ml νερό καυτό
1 κοφτή κουταλιά σούπας αλεύρι
Για τη γέμιση
250 γρ. κιμά χοιρινό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 δέσμης μαϊντανό
αλάτι και πιπέρι φρεσκοκοπανισμένο
1/2 φλ. τσαγιού νερό
Μπόλικο λάδι για τηγάνισμα
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και όταν μαραθεί προσθέτουμε τον κιμά. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοκκινίσει ελαφρά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και το νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μείνει χωρίς καθόλου υγρά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το πουργούρι σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε στη συνέχεια το καυτό νερό και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Όταν το πουργούρι απορροφήσει εντελώς το νερό και ενώ είναι ακόμα λίγο ζεστό, το ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή σε μίξερ, προσθέτοντας ταυτόχρονα και το αλεύρι και αρχίζουμε αμέσως να φτιάχνουμε τις κούπες.
Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη/πουργούρι στα χέρια μας (αφού τα βρέξουμε πρώτα) και το δουλεύουμε ώστε να γίνει εύπλαστο. Πιέζουμε καλά με τις παλάμες μας ανοίγοντάς το σε «φύλλο» και βάζουμε στο κέντρο ένα γεμάτο κουταλάκι τσαγιού γέμιση. Φέρνουμε το μείγμα «φύλλο» γύρω από τη γέμιση για να την καλύψουμε και πλάθουμε σε κούπα – οι παλάμες μας θα της δώσουν το γνωστό σχήμα που καταλήγει σε μύτες. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τοποθετούμε σε χαρτοπετσέπες, έτσι ώστε να φύγει το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε τις κούπες ζεστές ή κρύες με το απαραίτητο φρεσκοκομμένο κυπριακό λεμόνι.