Πολύ νόστιμες και πλούσιες κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης και πιο «ελαφριά» γέμιση, για λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.
Υλικά
1 + 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
3 αυγά
ελάχιστο αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 ml φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
150 ml νερό
Γέμιση
1 κούπα light γιαούρτι
3 κούπες κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά, χοντροτριμμένα
1 κούπα «φέτα» light, χοντροτριμμένη
1/2 κούπα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού ή μαϊντανού
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
πιπέρι
Διαδικασία
Κρέπες
Για τις κρέπες, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με το σύρμα, μέχρι να προκύψει ένας λείος χυλός.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να ωριμάσει.
Ζεσταίνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου περίπου 20 εκ.) σε μέτρια φωτιά. Σε μια χαρτοπετσέτα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε το τηγάνι.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε πινελάκι ή σπρέι λαδιού.
Μόλις ζεσταθεί επαρκώς το τηγάνι, με μια κουτάλα βάζουμε μια ικανοποιητική ποσότητα από το χυλό στο τηγάνι και το γέρνουμε κυκλικά ώστε να απλωθεί σε όλο τον πυθμένα.
Ψήνουμε την πολύ λεπτή κρέπα που έχει σχηματιστεί, μέχρι να δούμε ότι οι άκρες της ξανθαίνουν και στην επιφάνεια έχουν δημιουργηθεί φούσκες, για περίπου 1 - 2 λεπτά.
Τότε τη γυρίζουμε και την ψήνουμε από την άλλη μεριά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, αλείφοντας περιοδικά το τηγάνι με ελαιόλαδο. Θα βγουν γύρω στις 8 - 12 κρέπες.
Γέμιση + ψήσιμο
Για τις κρέπες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και μοιράζουμε στις κρέπες.
Τυλίγουμε σε ρολά και τις βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα που να τις χωράει ακριβώς.
Ψήνουμε για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε τις κρέπες με μπρόκολο στον ατμό ή πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.